Donald Trump și Benjamin Netanyahu, întâlnire strategică la Casa Albă pe fondul crizei din Orientul Mijlociu. Președintele american Donald Trump îl va primi marți, 4 februarie, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, într-o întâlnire cu implicații geopolitice majore. Vizita, confirmată de ambele guverne, are loc într-un moment de tensiune extremă în Orientul Mijlociu, în contextul armistițiului fragil dintre Israel și Hamas.
Potrivit unui oficial american citat de Reuters, întâlnirea va fi una de lucru, iar mai multe detalii vor fi comunicate în curând. Netanyahu este primul lider străin invitat la Washington de către Donald Trump de la revenirea acestuia la Casa Albă, un gest ce subliniază relația strânsă dintre cei doi lideri.
“Este onoarea mea să vă găzduiesc ca primul lider străin din al doilea meu mandat de președinte”, i-a transmis Trump premierului israelian într-o scrisoare oficială. Anterior, liderul american a declarat că nu este încrezător că armistițiul dintre Israel și Hamas va rezista, indicând astfel că situația rămâne extrem de delicată.
Vizita lui Netanyahu la Washington are loc în plină controversă internațională, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a lansat acuzații grave la adresa premierului israelian. CPI susține că armata israeliană ar fi vizat populația civilă din Gaza și că ar fi utilizat înfometarea ca metodă de război, în cadrul ofensivei militare desfășurate după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie. Atacul Hamas a provocat moartea a aproximativ 1.200 de israelieni, iar alte sute de persoane au fost luate ostatice.
Aceste acuzații fac ca peste 120 de state membre ale Curții Penale Internaționale să fie obligate, teoretic, să îl aresteze pe Netanyahu dacă acesta ajunge pe teritoriul lor. Această situație tensionată nu afectează însă relația Israelului cu Statele Unite, care nu sunt semnatare ale statutului CPI și nu recunosc jurisdicția acestui tribunal asupra cetățenilor lor sau a aliaților apropiați.
Întâlnirea de la Casa Albă ar putea fi decisivă pentru politica Israelului în Gaza și pentru viitorul armistițiului, având în vedere sprijinul constant oferit de administrația Trump pentru guvernul Netanyahu. SUA și Israel sunt aliați strategici, iar în trecut, Trump a fost un susținător vocal al politicilor israeliene, recunoscând suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan și mutând ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.
În acest context, se așteaptă ca discuțiile dintre cei doi lideri să se concentreze pe:
✔ Situația din Gaza și viitorul armistițiului cu Hamas
✔ Poziția SUA față de acuzațiile CPI împotriva lui Netanyahu
✔ Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Washington și Tel Aviv
✔ Eventualele noi sancțiuni împotriva Iranului, în contextul sprijinului acestuia pentru grupările militante anti-israeliene
Această întâlnire marchează o nouă etapă în relațiile Israel-SUA, într-un moment în care tensiunile regionale sunt mai mari ca oricând. Rămâne de văzut dacă sprijinul administrației Trump va contribui la detensionarea situației din Orientul Mijlociu sau va încuraja o abordare mai agresivă din partea Israelului.
Sursa foto: FILE
Să auzim de bine!