Planul lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina va fi prezentat la Conferința de Securitate de la München. Acesta urmează să fie prezentat de către trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg.
Aliații SUA se așteaptă ca trimisul special al președintelui SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, să prezinte planul lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina la Conferința de securitate de la München, care va avea loc în perioada 14-16 februarie, a informat Bloomberg miercuri, citând surse.
Interlocutorii agenției nu au precizat cât de detaliat va fi prezentat planul și nici în ce format va avea loc prezentarea acestuia. Cu toate acestea, comentariile și declarațiile publice ale lui Kellogg și alți oficiali din ultimele săptămâni arată clar că planul se va baza pe principiul „pacea prin forță” – adică prin forțarea părților în conflict să facă pace.
Planul lui Trump, după cum scrie Bloomberg, sugerează o potențială înghețare a conflictului și menținerea teritoriului ucrainean ocupat de trupele ruse, cu garanții de securitate oferite Ucrainei. Care vor fi exact aceste garanții nu este specificat.
Kellogg însuși a scris anterior pe rețeaua de socializare X că va participa la conferința de la München și așteaptă „cu nerăbdare” oportunitatea de a vorbi despre obiectivul lui Trump de a pune capăt războiului „sângeros și costisitor” din Ucraina. „Mă voi întâlni cu aliații Americii care sunt dispuși să lucreze cu noi”, a scris trimisul special.
Anterior, postul american de televiziune NBC News, citând surse, a raportat că administrația prezidențială a SUA este împărțită în privința modului de rezolvare a conflictului din Ucraina. O parte din echipa lui Trump susține presiunea asupra Moscovei pentru a opri avansul Rusiei, o idee susținută de Kellogg și de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, printre alții. Dar există și cei care pledează pentru reducerea ajutorului pentru Ucraina. NBC nu precizează cine din echipa lui Trump susține ideea.
Consilierii lui Trump i-au prezentat în vară diverse planuri pentru rezolvarea conflictului din Ucraina. Astfel, inițiativa lui Kellogg prevedea că Kievul va primi mai multe arme doar cu condiția ca negocierile de pace să înceapă. În același timp, Washingtonul trebuia să avertizeze Moscova că SUA vor crește volumul ajutorului acordat Ucrainei dacă partea rusă ar refuza să se angajeze în dialog.
Trump, după ce a preluat mandatul în al doilea mandat, a amenințat că va impune tarife și sancțiuni pentru tot ceea ce Rusia furnizează Statelor Unite, dacă Moscova nu este de acord cu acordul. La începutul lunii februarie, Trump a propus schimbul de ajutor pentru Kiev pentru metale din pământuri rare și alte bunuri pe care Ucraina le-ar putea oferi. Zelensky a declarat că Kievul este deschis pentru extracția minerală în comun.
Se cunoaște că Ucraina a insistat asupra implementării „formulei păcii”, care presupunea retragerea trupelor ruse la granițele din 1991. Discuția a fost despre Crimeea, regiunile „DPR”, „LPR”, Zaporojia și Herson, care au fost incluse în Rusia în 2014 și 2022 pe baza rezultatelor „referendumurilor” desfășurate acolo. Ulterior, Zelenski a permis posibilitatea unor negocieri cu președintele rus Vladimir Putin, cu condiția ca SUA și UE să ofere garanții de securitate. El și-a exprimat, de asemenea, încrederea în recuperarea teritoriilor pierdute prin mijloace diplomatice după încheierea ostilităților și a numit ofensiva armatei ucrainene în regiunea Kursk drept „un atu puternic” în negocieri.
În vara lui 2024, Putin a propus următoarele condiții pentru încetarea focului și începerea negocierilor: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donbass, Zaporojia și Herson, recunoașterea regiunilor pierdute ca parte a Rusiei, asigurarea statutului de nenuclear și nealiniat al Ucrainei și ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. Zelenski a considerat această inițiativă un ultimatum. Trump a recunoscut că este nerealist să returneze teritoriile pierdute ale Ucrainei, iar întreaga lume îi va urma exemplul, a susținut Mike Waltz.
Știri de ultimă oră: Emisarul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, neagă speculațiile că va prezenta un plan de pace la Munchen, săptămâna viitoare.