Mineralele rare ale Ucrainei sunt miza strategică din spatele negocierilor dintre Zelenski și Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat deschiderea față de o colaborare economică cu Statele Unite, afirmând că Ucraina este pregătită să își „împartă” resursele de metale rare cu Washingtonul. Declarația vine după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la aceste resurse strategice în schimbul continuării sprijinului militar și economic pentru Kiev în războiul său cu Rusia.
Într-un mesaj publicat pe platforma X, Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să fie un partener strategic al SUA, nu doar un beneficiar de ajutor extern, insistând că orice discuție privind viitorul țării sale trebuie să înceapă cu Kievul, nu cu Moscova.
„Nu doar cum să punem capăt războiului, ci și cum să garantăm o securitate durabilă, o cooperare economică puternică și un viitor în care Ucraina să fie un partener strategic principal al Statelor Unite.”
Zelenski a sugerat că resursele naturale ale Ucrainei sunt unul dintre obiectivele ascunse ale Rusiei în acest conflict și a avertizat că, dacă Occidentul nu acționează acum, aceste resurse ar putea fi folosite în cele din urmă împotriva SUA și Europei.
Regiunile Donețk și Zaporojie, aflate parțial sub ocupație rusă, conțin rezerve vaste de minereuri rare, esențiale în fabricarea rachetelor, dronelor și altor tehnologii militare avansate. În plus: Regiunea Dnipropetrovsk (încă sub control ucrainean) deține cele mai mari rezerve de minereuri feroase din țară; Ucraina are cele mai mari rezerve de titan din Europa, un element-cheie pentru industria aerospațială și de apărare; Zăcămintele de uraniu ale Ucrainei sunt printre cele mai extinse de pe continent.
Având în vedere aceste resurse strategice, Zelenski a invitat investitorii americani să vină în Ucraina și să colaboreze în dezvoltarea acestor zăcăminte. „Le-am spus partenerilor noștri americani: investiți în Ucraina! Aduceți-vă aici companiile! Colaborați cu noi, să dezvoltăm împreună aceste resurse!”
Donald Trump a confirmat vineri că intenționează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Zelenski la Washington și, de asemenea, să poarte o discuție telefonică cu Vladimir Putin, în încercarea de a găsi o soluție pentru încetarea conflictului.
„Probabil mă voi întâlni cu președintele Zelenski săptămâna viitoare și de asemenea voi vorbi cu președintele Putin. Aș dori ca acest război să se încheie.”
Trump a lăsat să se înțeleagă că sprijinul american pentru Ucraina nu va fi necondiționat, iar SUA doresc să obțină garanții asupra metalelor rare din Ucraina în schimbul continuării ajutorului militar și economic. „Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina în care să aducă pământurile rare și alte lucruri în schimbul a ceea ce le oferim.”
Pe fondul acestor negocieri, se conturează o bătălie economică și geopolitică pentru mineralele rare ale Ucrainei, iar Rusia urmărește îndeaproape acest schimb de interese. Ministerul rus de Externe a reacționat ironic, acuzând SUA că tratează Ucraina ca pe o afacere comercială și că, după ce au obținut terenurile agricole ale țării, acum vor să exploateze și ceea ce se află sub pământ.
„Președintele american a văzut că Kievul este dispus să vândă Ucraina doar pentru a menține ajutorul financiar și militar american și a decis să abordeze acest conflict dintr-un punct de vedere comercial.” – Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Zelenski a subliniat că, dincolo de resursele naturale, reconstrucția Ucrainei după război va reprezenta o oportunitate economică uriașă, de care ar putea beneficia și marile corporații americane. Însă, pentru președintele ucrainean, o condiție esențială a oricărei soluții diplomatice este ca Trump să discute mai întâi cu Kievul înainte de a negocia cu Putin. „Orice fel de negocieri reale trebuie să înceapă cu Ucraina, iar aliații să-și armonizeze mai întâi pozițiile. Abia apoi se poate discuta cu agresorul.” Zelenski a sugerat chiar că o vizită a lui Trump la Kiev ar fi un semnal puternic de sprijin și un „pas necesar” în consolidarea relației bilaterale.
Pe măsură ce SUA își recalibrează poziția față de războiul din Ucraina, resursele minerale devin un element de negociere dintre Washington și Kiev.
Dacă în trecut sprijinul american a fost acordat aproape necondiționat, Trump schimbă regulile jocului, transformând conflictul într-o negociere economică. Întrebarea rămâne:
- Va accepta Ucraina să ofere acces exclusiv SUA la resursele sale pentru a menține ajutorul militar?
- Va reuși Zelenski să echilibreze parteneriatul cu Occidentul fără a transforma Ucraina într-o monedă de schimb?
- Și, mai ales, cum va reacționa Rusia la această nouă dinamică?
Cert este că, dincolo de câmpul de luptă, bătălia pentru Ucraina se mută și în adâncurile solului său, unde se află resurse de o valoare inestimabilă.
Sursa foto: ndtv.com
Să auzim de bine!