Home » Țările Baltice s-au deconectat de la rețeaua electrică rusă

Țările Baltice s-au deconectat de la rețeaua electrică rusă

by Gabriela Taranu

Lituania, Letonia și Estonia au finalizat procesul de deconectare de la inelul energetic BRELL (Belarus-Rusia-Estonia-Letonia-Lituania), marcând ruptura finală a dependenței energetice de Rusia. Ministerul rus al Energiei a raportat acest lucru. Regiunea Kaliningrad, care a primit anterior energie electrică prin acest sistem, a trecut la un mod de funcționare autonom, a adăugat departamentul: „Astăzi, capacitatea totală a centralelor electrice din Kaliningrad este de 1,88 GW, ceea ce reprezintă mai mult de două ori consumul de energie de vârf al regiunii și permite furnizarea de energie cetățenilor în orice circumstanțe”.

Operatorul eston de rețea electrică Elering a spus că deconectarea de la BRELL nu a avut niciun impact asupra consumatorilor. Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a remarcat că acest pas privează Rusia de oportunitatea de a folosi energia ca instrument de presiune. „Vom priva agresorul de capacitatea de a folosi energia ca armă împotriva noastră și vom face sistemele noastre mai puternice atât la nivel statal, cât și la nivel regional”, a subliniat el.

Potrivit ziarului estonian Postimees, țările baltice vor funcționa în propria zonă de frecvență timp de 33 de ore, până în seara zilei de 9 februarie când a fost planificat să fie complet conectate la sistemul energetic european prin conexiunea Lituania-Polonia.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, statele baltice au refuzat să cumpere gaz și electricitate rusești, dar rețelele lor au rămas integrate din punct de vedere tehnic în sistemele energetice ale Rusiei și Belarusului. Ideea deconectării de la BRELL a fost discutată încă din 2007, deoarece dependența de energia rusă era văzută ca o potențială amenințare.

Lituania, Letonia și Estonia au fost pentru o lungă perioadă de timp singurele state membre ale UE care nu au fost conectate la rețeaua electrică europeană continentală, deoarece rețelele lor au fost integrate istoric în structura energetică sovietică. În 2018, aceste țări au semnat un acord cu Comisia Europeană și Polonia, care a făcut posibilă obținerea de finanțare pentru modernizarea infrastructurii energetice. În total, 1,6 miliarde de euro au fost investiți în proiectul de sincronizare a rețelelor electrice din zona Mării Baltice cu Europa.

sursa poza: Shutterstock

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!