Home » JD Vance critică dură

JD Vance critică dură

JD Vance a surprins audiența de la Conferința de Securitate de la Munchen cu un discurs direct și critic la adresa liderilor europeni

by Laurentiu Rebega
JD Vance critică dură

JD Vance critică dură la Conferința de Securitate de la München la adresa liderilor europeni și încă un nou mesaj greu de descifrat din partea administrației Trump.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a surprins audiența de la Conferința de Securitate de la Munchen cu un discurs direct și critic la adresa liderilor europeni, acuzându-i că ignoră amenințările interne și suprimă libertatea de exprimare, în timp ce se concentrează excesiv pe Rusia și China.

Declarațiile sale marcante, care au pus sub semnul întrebării orientarea politică a Europei, sugerează o schimbare semnificativă în abordarea administrației Trump față de aliații săi occidentali.

„Amenințarea de care mă îngrijorează cel mai mult pentru Europa nu este Rusia, nu este China, ci amenințarea din interior. Retragerea Europei față de unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale”, a afirmat Vance, adresându-se unui public rezervat.

Cred că aceste critici ale vicepreședintelui SUA au vizat subiecte sensibile cum ar fi: Suprimarea libertății de exprimare în Europa; pierderea controlului asupra imigrației și impactul acesteia asupra securității; refuzul de a colabora cu partidele de extremă dreapta, ignorând, astfel, voința electoratului.

Participanții la conferință se așteptau ca discursul lui Vance să se concentreze pe strategia administrației Trump privind războiul din Ucraina și sprijinul SUA pentru securitatea europeană. În schimb, mesajul său a fost un rechizitoriu împotriva establishmentului liberal care a dominat politica europeană de după cel de-al doilea război mondial.

Discursul vicepreședintelui SUA a mai adus critici la adresa cenzurii și reprimării dizidenței politice în Europa, exemple de „derapaje democratice”, inclusiv condamnarea unui activist anti-Islam în Suedia și restricțiile privind protestele în Regatul Unit, dar și compararea liderilor europeni cu regimurile represive din timpul războiului rece.

„Dacă democrația americană a putut supraviețui 10 ani de dojenire de la Greta Thunberg, voi puteți supraviețui câteva luni de Elon Musk”, a ironizat Vance, făcând referire la tensiunile dintre miliardarul american și autoritățile europene privind reglementarea conținutului online.

Un punct central al discursului lui Vance a fost referința la decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale din cauza ingerințelor străine. Vicepreședintele SUA a ridicat întrebări privind standardele democratice ale Uniunii Europene, acuzând liderii europeni că folosesc pretexte pentru a delegitima rezultatele electorale care nu le convin.

„Când vedem că instanțele europene anulează alegeri și înalți oficiali amenință că le vor anula pe altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne mai menținem la un standard democratic adecvat”, a punctat Vance.

JD Vance critică dură și transmite un mesaj clar că SUA nu mai oferă un cec în alb Europei, mai ales dacă liderii săi ignoră voința populară, dar și că Washingtonul cere transparență și respectarea regulilor democratice, indiferent de tabăra politică a câștigătorilor.

Într-un context politic tensionat, unde partidele de extremă dreapta câștigă teren în Europa, Vance a criticat ceea ce a numit „paravanul de protecție” care împiedică aceste formațiuni să ajungă la guvernare. Referire directă la situația din Germania, unde Alternativa pentru Germania (AfD) a fost exclusă de la guvernare, în ciuda popularității în creștere. Un atac împotriva establishmentului politic european, care, potrivit lui Vance, refuză să accepte schimbările cerute de electorat.

„Ceea ce nicio democrație, americană, germană sau europeană,  nu va supraviețui este să spună milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor nu sunt valide și nu merită luate în considerare”, a avertizat vicepreședintele american.

Această declarație a fost percepută ca un semnal clar că administrația Trump este dispusă să colaboreze cu partidele naționaliste europene, chiar dacă establishmentul politic de la Bruxelles le consideră inacceptabile.

Declarațiile lui Vance nu au rămas fără replică. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a calificat criticile vicepreședintelui drept „inacceptabile”, subliniind că democrația germană permite pluralismul politic, inclusiv participarea AfD la alegeri. Pistorius a respins acuzațiile lui Vance, afirmând că, Germania respectă libertatea de exprimare și nu reprimă minoritățile politice, iar interzicerea partidelor extremiste este o măsură de protecție a democrației, nu un act de cenzură.

În mod notabil, Vance nu a menționat în discursul său regimurile autoritare din Rusia și Belarus, unde liderii politici se mențin la putere de zeci de ani, iar opoziția este sistematic reprimată.

„Dacă democrația voastră poate fi distrusă de câteva sute de mii de dolari în publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu era prea puternică de la bun început”, a declarat Vance, făcând referire la ingerințele străine în alegerile europene.

Ca și concluzie discursul lui Vance pentru relațiile SUA-UE ar putea însemna o schimbare clară de ton în politica externă americană, cu o accentuare a naționalismului și a suveranismului, un semnal că administrația Trump nu va mai trata UE ca pe un partener privilegiat, ci ca pe un actor care trebuie să își demonstreze valoarea, dar și o posibilă reașezare a relațiilor SUA cu partidele europene de extremă dreapta, în ciuda criticilor de la Bruxelles.

Europa este obligată să decidă cum va răspunde acestui nou mesaj venit de la Washington, fie adaptându-se, fie căutând noi alianțe în cadrul propriei structuri geopolitice.

Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!