Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va fi de acord să demisioneze dacă aceasta ar ajuta țara sa să găsească pacea durabilă sau să-și asigure un loc în NATO. „Dacă de dragul păcii chiar vrei să-mi părăsesc postul, sunt gata. „Pot să schimb asta cu NATO, dacă există astfel de condiții și imediat”, a spus șeful statului, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist ABC. Zelenski a subliniat că se concentrează pe securitatea Ucrainei „azi, nu peste 20 de ani” și nu intenționează „să fie la putere timp de decenii” și că va organiza alegeri imediat după ridicarea legii marțiale.
Zelenski a mai menționat că SUA și-au stabilit obiectivul de a pune capăt „fazei fierbinți” a războiului în 2025, dar se teme că aceasta ar putea fi „pace prin forță, dar ușor în favoarea Rusiei”. Potrivit președintelui, Washingtonul insistă asupra unei încetări a focului fără garanții de securitate pentru Ucraina, cu care Kievul nu este de acord. Deoarece o invitație la NATO este puțin probabilă, Zelenski vede o alternativă în finanțarea externă pentru armata națională de 800.000 de oameni, desfășurarea unui contingent străin și admiterea Ucrainei în UE.
Vorbind despre acordul cu SUA privind mineralele, Zelenski a spus că acesta încă nu include garanții de securitate. „Acordul s-a bazat pe faptul că toate acestea trebuie protejate.., dar facem totul pentru a ne restabili dreptatea”, a spus el. Președintele a adăugat că negocierile sunt în desfășurare, dar nu recunoaște datoria de 500 de miliarde de dolari față de Washington, „fie că îi place cuiva sau nu”. Zelensi a explicat că Statele Unite, sub conducerea lui Joe Biden, au alocat 100 de miliarde de dolari Ucrainei – și sub formă de granturi, nu de împrumuturi. „Un grant nu este o obligație. Nu vom returna granturile… Nu semnez ceva care va trebui plătit la 10 generații de ucraineni”, a subliniat el.
Anterior, președintele american Donald Trump a declarat că este hotărât să returneze banii cheltuiți pentru ajutor Ucrainei în timpul războiului cu Rusia. Politicianul a estimat aceste cheltuieli la 350 de miliarde de dolari. Pentagonul a numit o altă cifră – 183 de miliarde de dolari, precizând că 58 de miliarde de dolari au fost cheltuiți în Statele Unite. În cea mai recentă versiune a acordului, Trump a propus crearea unui fond de 500 de miliarde de dolari controlat integral de Washington, către care să fie direcționate veniturile din dezvoltarea resurselor minerale ucrainene, și distribuirea contribuțiilor părților într-un raport de doi la unu. Din cauza refuzului lui Zelenski de a fi de acord cu înțelegerea, liderul american l-a numit „dictator” fără alegeri care a ales războiul în locul păcii. Președintele ucrainean a răspuns că nu ține ranchiună pentru aceste cuvinte, deoarece doar cei care sunt cu adevărat „dictatori” sunt jigniți de ele.