Diplomat sau dominator așa a arătat întâlnirea explozivă dintre Trump și Zelensky de la Casa Albă. Ce diferență poate face o singură zi în politica globală. Ieri, președintele Donald Trump părea să-și îndulcească tonul față de liderul ucrainean Volodymyr Zelensky, mergând până la a spune că regretă că l-a numit „dictator”. Astăzi, însă, tonul s-a schimbat dramatic: întâlnirea lor în Biroul Oval s-a transformat într-o confruntare tensionată, culminând cu o plecare prematură a președintelui ucrainean și anularea unei conferințe de presă comune.
Întâlnirea, la care a fost prezent și vicepreședintele JD Vance, a ieșit rapid din tiparele diplomatice convenționale. Trump l-a acuzat pe Zelensky că „joacă cu al Treilea Război Mondial” și a insinuat că Ucraina nu are resursele necesare pentru a rezista în fața Rusiei. Mai mult, fostul președinte american a insistat că Vladimir Putin „a trecut prin multe” din cauza acuzațiilor că ar fi intervenit în favoarea lui Trump la alegerile din 2016.
Diplomat sau Dominator, după întâlnire, Trump a continuat atacurile pe platforma sa de socializare, Truth Social, unde l-a acuzat pe Zelensky de „lipsă de respect” față de Statele Unite. Mesajul său a fost clar: Washingtonul nu este dispus să susțină Ucraina necondiționat, iar Zelensky trebuie să arate mai multă recunoștință pentru ajutorul primit.
Confruntat cu ostilitatea președintelui american, Zelensky a încercat rapid să repare ruptura. La scurt timp după întâlnire, liderul ucrainean a publicat o declarație în care și-a reafirmat angajamentul pentru pace și și-a exprimat speranța că SUA vor continua să sprijine Ucraina. Totuși, nu este clar dacă această mișcare va fi suficientă pentru a calma furia lui Trump și a-i convinge pe oficialii americani să mențină sprijinul militar și financiar.
Ce urmează? Nimeni nu știe cu siguranță, poate nici măcar Trump. A fost acest episod o ieșire impulsivă, parte a stilului său imprevizibil, sau o strategie calculată de a pune presiune pe Zelensky? Cert este că poziția sa pune în pericol fluxul de armament american către Ucraina – un aspect critic în conflictul cu Rusia. Deși Trump a sugerat anterior că ar putea reduce sprijinul militar pentru Kiev, nu a luat încă măsuri concrete în acest sens. Dacă va decide să oprească furnizarea de arme, Ucraina s-ar putea confrunta cu o criză majoră, întrucât Europa nu are capacitatea, încă, de a suplini deficitul.
Ironia situației este că mustrarea lui Trump la adresa lui Zelensky pare să întărească poziția lui Vladimir Putin. Dacă liderul de la Kremlin percepe slăbiciunea sprijinului american pentru Ucraina, ar putea fi încurajat să continue războiul, în speranța că Occidentul își va pierde interesul și va forța Kievul să accepte concesii teritoriale. În esență, Trump ar putea oferi Moscovei exact ceea ce își dorește: o Ucraină izolată și slăbită.
Decizia lui Trump de a adopta o poziție dură față de Zelensky nu este lipsită de riscuri politice. Chiar dacă mulți republicani din Congres au devenit sceptici față de sprijinul pentru Ucraina, o retragere bruscă a sprijinului american ar putea genera critici dure din partea comunității internaționale și chiar din partea alegătorilor americani. Deși Trump pare dispus să riște acest lucru, realitatea geopolitică s-ar putea dovedi mai complicată decât calculele sale politice.
Întâlnirea de la Casa Albă a fost un semnal clar că politica externă a SUA sub administrația Trump va lua o direcție radical diferită față de cea urmată în ultimele opt decenii. În timp ce aliații Americii sunt supuși unor critici aspre, adversarii săi par să beneficieze de pe urma haosului. Dacă strategia lui Trump va aduce pace sau va complica și mai mult situația globală, rămâne de văzut. Cert este că spectacolul politic din Biroul Oval de astăzi a fost mai degrabă un act de non-diplomație decât un efort diplomatic.
Sursa foto: AFP/Getty Images
Să auzim de bine!