Home » Îmbrățișarea diplomatică

Îmbrățișarea diplomatică

Keir Starmer a arătat sprijin public pentru Zelenski, pe fondul tensiunilor de la Casa Albă

by George C.
Îmbrățișarea diplomatică

Îmbrățișarea diplomatică  dată de Keir Starmer a arătat sprijin public pentru Zelenski, pe fondul tensiunilor de la Casa Albă.

Premierul britanic Keir Starmer și-a asumat, sâmbătă seara, rolul de aliat vocal și vizibil al Ucrainei, oferindu-i președintelui Volodymyr Zelenski nu doar o primire călduroasă la Downing Street, ci și un mesaj public de sprijin necondiționat. Gestul vine la doar o zi după momentul tensionat din Biroul Oval, unde Donald Trump și vicepreședintele său, JD Vance, l-au pus pe Zelenski într-o postură defensivă, într-o întâlnire care ar fi trebuit să fie despre consolidarea cooperării economice, dar s-a transformat într-un veritabil interogatoriu politic.

La sosirea lui Zelenski la reședința premierului britanic, un grup de demonstranți pro-ucraineni și-a făcut auzită vocea, salutând convoiul liderului ucrainean cu aplauze și scandări. În fața camerelor, Starmer i-a transmis lui Zelenski: „Sper că ați auzit o parte din acele urale de pe stradă. Ele reflectă sprijinul sincer al poporului britanic pentru Ucraina și determinarea noastră de a fi alături de voi atât timp cât va fi necesar.”

Întâlnirea dintre cei doi lideri, desfășurată în ajunul unui summit european găzduit la Londra, a marcat o delimitare clară față de tonul aspru impus de administrația Trump. Deși Starmer a evitat să critice direct episoadele din Biroul Oval, mesajul său public, dublat de o îmbrățișare simbolică pe treptele de la Downing Street, a trimis un semnal clar: în absența unui sprijin clar din partea Washingtonului, Londra vrea să fie percepută drept un partener de încredere pentru Kiev.

În timpul discuțiilor, Starmer a reafirmat angajamentul Regatului Unit pentru suveranitatea și securitatea Ucrainei, subliniind că această poziție este una de principiu, susținută atât de guvern, cât și de cetățenii britanici. De cealaltă parte, Zelenski a salutat sprijinul britanic, evocând parteneriatul strategic pe 100 de ani semnat la începutul anului între Londra și Kiev.

Pe agenda summitului european de duminică se află chiar viitorul arhitecturii de securitate europene, în contextul în care SUA par hotărâte să-și reducă implicarea tradițională în asigurarea stabilității continentului. Starmer și alți lideri europeni fac presiuni pentru ca viitorul acord de pace dintre Ucraina și Rusia să fie dublat de garanții de securitate solide, pentru a evita repetarea scenariului din 2014 sau 2022.

În mod paradoxal, sprijinul public afișat de Starmer vine la doar câteva zile după propria sa vizită la Washington, încheiată fără rezultate concrete privind Ucraina. Mai mult, vizita s-a încheiat cu o ofertă surpriză din partea premierului britanic – o invitație oficială pentru Donald Trump la o vizită de stat la Londra, găzduită de regele Charles al III-lea. Însă acest gest diplomatic de curtoazie a fost rapid umbrit de confruntarea explozivă dintre Trump și Zelenski, care a redesenat brusc liniile de forță în dosarul ucrainean.

Cu o Europă fragmentată și o Americă ezitantă, întreaga presiune a susținerii Ucrainei pare să se mute pe umerii cancelariilor europene. Iar gesturile simbolice, precum îmbrățișarea dintre Starmer și Zelenski, pot deveni în viitorul apropiat la fel de importante ca deciziile luate în sălile de negocieri.

Sursa foto: platforma X

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!