Home » Europa se înarmează

Europa se înarmează

Von der Leyen lansează noul plan al UE pentru apărare comună

by Ioana B.
Europa se înarmează

Europa se înarmează. Siguranța și apărarea Europei se află din nou în centrul agendei de la Bruxelles, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face un pas îndrăzneț în această direcție. Într-un context geopolitic marcat de tensiuni și incertitudini, von der Leyen a propus astăzi crearea unui nou instrument financiar comun, menit să stimuleze cheltuielile militare ale statelor membre ale Uniunii Europene. Este un semnal clar că UE se pregătește să-și redefinească rolul strategic și să treacă la un nivel superior de coordonare în materie de apărare.

Concret, șefa executivului european sugerează ca statele membre să poată accesa împrumuturi comune în valoare de până la 150 de miliarde de euro. Acest mecanism ar reprezenta doar o piesă dintr-un plan mai amplu, structurat în cinci etape, menit să genereze o creștere accelerată a cheltuielilor pentru apărare pe întreg continentul. Inițiativa nu este doar despre bani, ci despre un efort colectiv de consolidare a capacităților defensive europene, pe fondul unui peisaj de securitate aflat în continuă deteriorare.

Propunerea a fost detaliată de Ursula von der Leyen într-o scrisoare adresată guvernelor naționale, în care aceasta a prezentat planul intitulat simbolic „Reînarmați Europa”. Obiectivul ambițios al acestui program este de a mobiliza, în următorii ani, cheltuieli suplimentare pentru apărare de până la 800 de miliarde de euro. Prin această inițiativă, Comisia nu doar încurajează statele membre să investească mai mult în securitatea colectivă, ci și să adopte o abordare integrată, care să maximizeze eficiența fiecărui euro cheltuit.

Această mutare vine într-un moment critic, în care războiul din Ucraina a demonstrat cât de vulnerabilă poate fi Europa în fața amenințărilor externe și cât de fragmentate sunt, de fapt, capacitățile defensive ale blocului comunitar. Uniunea Europeană încearcă astfel să depășească logica investițiilor naționale dispersate și să creeze o veritabilă arhitectură comună de apărare, în care sinergiile între statele membre să devină regula, nu excepția.

Dincolo de componenta financiară, inițiativa reflectă și o schimbare de paradigmă în filosofia de securitate a UE. Dacă până acum apărarea rămânea în mare măsură o prerogativă națională, contextul actual împinge Europa către o integrare mai profundă în domeniul securității și apărării. Ursula von der Leyen mizează pe ideea că doar printr-un efort comun, bine coordonat și bine finanțat, UE poate deveni un actor strategic credibil, capabil să-și protejeze cetățenii și să-și apere valorile în fața noilor realități geopolitice.

Rămâne de văzut cum vor reacționa capitalele europene la această propunere ambițioasă, în condițiile în care subiectul împrumuturilor comune a fost întotdeauna sensibil, iar prioritățile bugetare ale statelor membre nu sunt mereu aliniate. Ceea ce este cert, însă, este că Europa nu-și mai permite luxul de a trata securitatea ca pe o chestiune secundară. Iar Ursula von der Leyen pare hotărâtă să forțeze această schimbare de perspectivă.

Sursa foto: NTB/Javad Parsa/via REUTERS

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!