Home » Turcia ar putea trimite trupe în Ucraina

Turcia ar putea trimite trupe în Ucraina

Ankara evaluează contribuția la misiunea de pace din Ucraina

by Ioana B.
Turcia ar putea trimite trupe în Ucraina

Turcia ar putea trimite trupe în Ucraina. A doua cea mai mare armată din NATO după Statele Unite, ar putea juca un rol esențial într-o misiune de menținere a păcii în Ucraina, afirmă surse de la Ministerul Apărării din Ankara pentru Reuters. Conform declarațiilor, contribuția turcă la o astfel de misiune va fi analizată dacă se va dovedi necesară pentru stabilirea păcii și a stabilității regionale. Autoritățile turce vor evalua, în comun cu toate părțile implicate, modalitățile de intervenție, subliniind că, momentan, conceptul nu este definit clar.

„Problema contribuției la o misiune va fi analizată dacă se consideră necesară pentru stabilirea păcii și a stabilității regionale și va fi evaluată în comun cu toate părțile relevante,” a declarat sursa în fața reporterilor din Ankara.

În paralel, marile puteri militare europene, Regatul Unit și Franța, au discutat deja despre desfășurarea trupelor pentru monitorizarea unui eventual armistițiu în Ucraina, în contextul unui posibil acord de pace. Kievul susține că orice acord de pace trebuie să includă o forță robustă la sol, capabilă să asigure garanții de securitate. Deși Washingtonul a anunțat că nu va trimite trupe americane, există speculații conform cărora Rusia ar putea accepta prezența forțelor de menținere a păcii, dacă vor fi îndeplinite condițiile de securitate.

Turcia a demonstrat o abordare echilibrată, evitând aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și mediind acorduri importante, cum ar fi cel care a permis exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Președintele Recep Tayyip Erdogan a purtat întâlniri separate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe rus Sergey Lavrov, în Ankara, pentru a discuta posibilitățile de cooperare în acest domeniu.

Această inițiativă subliniază angajamentul Turciei pentru pace și stabilitate regională și evidențiază rolul său mediator pe scena internațională. În cazul în care se va decide desfășurarea trupelor, inițial vor fi implicate unități non-combatante, destinate monitorizării armistițiului și garantării securității în zonă. Astfel, Turcia își reafirmă poziția strategică și dorința de a contribui la soluționarea conflictului din Ucraina.

Analiștii internaționali consideră că o eventuală implicare a Turciei în misiunea de menținere a păcii ar putea influența echilibrul regional și ar reprezenta o soluție diplomatică eficientă. Această mișcare ar întări cooperarea între aliații din NATO și partenerii regionali. Experții subliniază importanța unei decizii clare, menite să asigure o tranziție pașnică și stabilă în zonă, benefică pentru toate părțile implicate.

Sursa foto: REUTERS/Cagla Gurdogan/File Photo

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!