Kremlinul respinge încetarea temporară a focului în Ucraina. Conducerea rusă nu intenționează să fie de acord cu o încetare temporară a focului în Ucraina, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov. „Poziția noastră este că (încetarea focului pentru 30 de zile]) nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană. — Nimic altceva”, a spus el. Potrivit lui Ușakov, scopul Rusiei este „o reglementare pașnică pe termen lung, care ține cont de interesele legitime” și de „preocupările cunoscute” ale țării. „Și nimeni nu are nevoie de pași care doar imit acțiuni pașnice”, a subliniat el.
Întrebat dacă asta înseamnă că Rusia respinge propunerea, Ușakov a răspuns că Vladimir Putin va vorbi mai târziu „mai concret și mai substanțial”. Astăzi, trimisul special al președintelui SUA, Steve Witkoff, a sosit la Moscova. Ușakov a mai adăugat că i-a transmis poziția Rusiei consilierului american pentru securitate națională Michael Waltz.
În urma discuțiilor dintre Washington și Kiev din 11 martie, Ucraina a fost de acord cu o încetare imediată a focului de 30 de zile, cu condiția ca și Rusia să facă acest pas. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a clarificat că încetarea focului ar trebui să se aplice întregii linii de front, atacurilor cu rachete și drone, precum și bombardamentelor din Marea Neagră.
Președintele american Donald Trump a susținut disponibilitatea Ucrainei de a suspenda ostilitățile și a spus că intenționează să discute personal problema cu Putin în termen de o săptămână. Dacă ar fi de acord să înghețe faza fierbinte a războiului, a spus el, ar însemna „75% din drum” până la încheierea conflictului. La rândul său, secretarul de stat american Marco Rubio a spus că reacția Kremlinului la propunerea de încetare a focului „va spune multe” despre care sunt adevăratele „obiective și planuri” ale Moscovei.
Două persoane familiare cu chestiunea au declarat pentru Reuters că Rusia a dat deja Statelor Unite o listă cu cererile sale pentru încheierea războiului din Ucraina și restabilirea relațiilor cu Washingtonul. Potrivit acestora, condițiile sunt similare cu cele care au fost prezentate anterior. Printre acestea se numără refuzul Ucrainei de a adera la NATO, interzicerea desfășurării de trupe străine pe teritoriul său și recunoașterea internațională a suveranității Rusiei asupra regiunilor anexate: regiunile Crimeea, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
Totodată, surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca Putin să susțină ideea unui încetare a focului, deoarece se află într-o „poziție puternică” cu „Rusia în ofensivă”. Agențiile de informații occidentale au o opinie similară cu privire la refuzul lui Putin de a face concesii, a scris Bloomberg. Interlocutorii agenției au remarcat că tocmai de aceea a formulat cereri evident imposibile, realizând că ucrainenii le vor respinge.
„Nu există niciun indiciu că Rusia este gata să facă concesii”, a spus Angela Stent, un membru senior la Brookings Institution, care a fost anterior analist de top în Rusia și Eurasia la serviciile de informații americane. „Cerințele nu s-au schimbat deloc. „Nu cred că sunt cu adevărat interesați de pace sau de o încetare semnificativă a focului”, a spus ea.
Sursa poza: Arhiva