Rusia a prezentat SUA o listă de cereri pentru un acord pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei și a restabili relațiile cu Washingtonul, potrivit a două persoane familiarizate cu negocierile. Nu este clar ce anume a inclus Moscova pe lista sa sau dacă este dispusă să se angajeze în discuții de pace cu Kiev înainte de acceptarea lor. Oficialii ruși și americani au discutat termenii în timpul conversațiilor personale și virtuale din ultimele trei săptămâni, au spus oamenii că au descris termenii Kremlinului ca fiind ample și similari cu cerințele pe care le-a prezentat anterior Ucrainei, SUA și NATO.
Acei termeni anteriori includeau lipsa de membru al NATO pentru Kiev, un acord de a nu desfășura trupe străine în Ucraina și recunoașterea internațională a afirmației președintelui Vladimir Putin că Crimeea și patru provincii aparțin Rusiei.
Rusia, în ultimii ani, a cerut, de asemenea, SUA și NATO să abordeze ceea ce a numit „cauzele fundamentale” ale războiului, inclusiv extinderea NATO spre est. Președintele Donald Trump așteaptă cuvântul lui Putin cu privire la dacă va fi de acord cu un armistițiu de 30 de zile pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că îl va accepta ca prim pas către negocierile de pace.
Angajamentul lui Putin față de un potențial acord de încetare a focului este încă incert, detaliile urmând să fie încă finalizate.
Unii oficiali, parlamentari și experți americani se tem că Putin, un fost ofițer KGB, ar folosi un armistițiu pentru a intensifica ceea ce ei spun că este un efort de a diviza SUA, Ucraina și Europa și de a submina orice discuții.
Ambasada Rusiei la Washington și Casa Albă nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat întâlnirea de săptămâna aceasta din Arabia Saudită dintre oficialii americani și ucraineni ca fiind constructivă și a spus că un potențial încetare a focului de 30 de zile cu Rusia ar putea fi folosit pentru a elabora un acord de pace mai larg.
Moscova a ridicat multe dintre aceste cereri în ultimele două decenii, unele făcându-și drum în negocieri formale cu SUA și Europa.
Cel mai recent, Moscova le-a discutat cu administrația Biden într-o serie de întâlniri la sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022, în timp ce zeci de mii de soldați ruși stăteau la granița cu Ucraina, așteptând ordinul de invadare.
Acestea au inclus cereri care ar constrânge operațiunile militare ale SUA și ale NATO din Europa de Est până în Asia Centrală.
În timp ce a respins unii dintre termeni, administrația Biden a încercat să prevină invazia, interacționând cu Rusia cu privire la mai multe dintre ele, potrivit documentelor guvernamentale americane analizate de Reuters și de mai mulți foști oficiali americani.
Sursa foto: Reuters TV via REUTERS