Home » Războiul din Ucraina se va extinde într-o formă sau alta

Războiul din Ucraina se va extinde într-o formă sau alta

by Cristi Pantelimon
Războiul din Ucraina se va extinde
Războiul din Ucraina se va extinde într-o formă sau alta.
Cine își imaginează că actualele negocieri ruso-americane de la Riad vor duce automat la pace, e optimist.
În Ucraina se joacă o parte a războiului mondial care opune SUA (și parțial Europa de Vest) Sudului Global, condus de China și Rusia.
Frontul este, însă, mult mai vast.
În America Latină, politica SUA a fost mereu aceea de a împiedica o sinergie argentiniano-braziliană. Azi, acest obiectiv este atins, în sensul că Argentina este MAGA, iar Brazilia este BRICS. Dar, dacă lucrurile se vor schimba, sudul Emisferei Vestice se va confrunta cu tensiuni mari – iar acest lucru nu este deloc imposibil.
Frontul ucrainean este de departe cel mai viu.
Aici se confruntă vechea strategie Brzezinski, de izolare a Ucrainei de Rusia și, indirect, a Germaniei și Europei vestice de aceeași Rusie, cu strategia lui Trump, care vizează un front avansat împotriva Chinei și Rusiei în Ucraina, mizând, aparent, pe ideea de negociere comercială. Trump vrea să păstreze atu-urile câștigate de SUA în anii 90, când a ocupat puțurile de petrol irakiene și a dat șah Europei și Chinei prin controlul militarizat al robinetelor de petrol.
Lucrul acesta se petrece și azi, doar că actuala tentativă este mai puțin violentă, fiindcă SUA nu-și mai pot permite un război de magnitudinea celui din Irak. În schimb, SUA vor să participe la proiectul Nord Stream II, pe care știm cât l-au iubit!
Schimbarea de strategie prin curtarea Rusiei este epocală. În felul acesta, Trump își prezervă forțele pentru confruntarea viitoare cu China, care se va duce pe mai multe fronturi. De unde și privirea președintelui american ațintită spre Panama și Groenlanda.
O Americă (foarte) prietenă cu Rusia, care să decupleze Rusia de la interesul Chinei de a uni Eurasia, înseamnă o Americă eliberată pentru toate celelalte fronturi: Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America de Sud.
Invers, cu cât Rusia NU se va decupla de China (cum se pare că au de gând rușii), cu atât SUA vor fi obligate să continue atacul prin Ucraina și chiar să sporească presiunea asupra Moscovei (arme nucleare în Polonia, cerute, vezi bine, de polonezi…?).
Situația e complicată pentru toate părțile, atât pentru ruși, cât și pentru americani și europeni.
China este în poziția în care au fost americanii în primele două războaie mondiale: cu cât vor interveni mai târziu, cu atât mai bine.
De aceea este urgentă pacea pentru Trump, fiindcă el știe că timpul lucrează în favoarea Chinei.
Dar acest lucru este cunoscut și de ruși și de europeni, așa că poziția SUA este cea mai slabă din eșichier, fiindcă, de fapt, în joc este imperiul global american, nu cel rus sau chinez, nici imperiul birocratic și fără consistență geopolitică al caricaturii de oraș imperial numit Bruxelles…
Sursa foto: Facebook

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!