UE lansează un plan masiv de consolidare a apărării europene în contextul retragerii SUA. Uniunea Europeană se pregătește să lanseze un proiect ambițios de consolidare a industriei sale de apărare, menit să descurajeze Rusia și să sprijine Ucraina, în timp ce Statele Unite își reduc prezența militară pe continent. Potrivit unui proiect al așa-numitei *Cărți albe privind apărare*, obținut de POLITICO, UE intenționează să investească masiv în capacitatea sa de apărare, pentru a face față noilor amenințări geopolitice.
„Reconstruirea apărării europene necesită o investiție masivă pe o perioadă susținută”, se arată în document. Proiectul, pregătit de comisarul UE pentru apărare, Andrius Kubilius, și de principalul diplomat al UE, Kaja Kallas, urmează să fie prezentat săptămâna viitoare liderilor europeni.
Acțiunile Rusiei sunt forța motrică din spatele noii politici de apărare a UE. „Rusia este o amenințare existențială pentru Uniune și, având în vedere trecutul său de invadare a vecinilor săi și politicile sale expansioniste actuale, nevoia de a descuraja agresiunea armată rusă va rămâne chiar și după un acord de pace just și de durată cu Ucraina”, se menționează în proiect.
Prioritatea imediată este asigurarea faptului că Ucraina poate continua să se apere de atacurile rusești. „Fără resurse militare suplimentare semnificative, în special acum când SUA și-au suspendat sprijinul, Ucraina nu ar putea negocia o pace justă și durabilă dintr-o poziție de forță”, se adaugă în document. Schimbarea politicii SUA față de Ucraina, Europa și NATO este remarcată în documentul de 20 de pagini. „Europa nu poate lua de la sine înțeles garanția de securitate a SUA și trebuie să își intensifice substanțial contribuția la conservarea NATO”, se subliniază.
Pentru a face față acestei provocări, UE propune o serie de măsuri, inclusiv favorizarea producției de arme în cadrul blocului și a „societăților din țări terțe care au o idee similară”, încurajarea achizițiilor comune de arme și reducerea birocrației în investițiile de apărare. Lucrarea identifică șapte domenii prioritare pentru investiții: Apărarea aeriană și antirachetă; Sisteme de artilerie; Muniție și rachete; Drone și sisteme contra-drone; Mobilitatea militară; Inteligență artificială, război cuantic, cibernetic și electronic; Facilitatori strategici, capacități de luptă și protecția infrastructurii critice.
Documentul subliniază necesitatea „achizițiilor în colaborare” pentru a aborda piața fragmentată de apărare a blocului și pentru a oferi țărilor puterea de foc financiară necesară încheierii de tranzacții avantajoase. Comisia Europeană ar putea acționa ca organism central de cumpărare în numele statelor membre.
UE lansează un plan masiv de consolidare a apărării europene, plan care ar avea ca pași inițiali:
– Relaxarea regulilor fiscale ale blocului pentru a facilita creșterea cheltuielilor de apărare;
– Acordul statelor membre de a colabora la 35% din cheltuielile de apărare;
– Aprobarea Programului european pentru industria de apărare, în valoare de 1,5 miliarde de euro;
– Coordonarea cu NATO asupra domeniilor de capacitate critică.
Planul include și o serie de măsuri pentru a sprijini Ucraina, cum ar fi furnizarea a 1,5 milioane de obuze de artilerie, sisteme de apărare aeriană, continuarea antrenării trupelor ucrainene și plasarea de comenzi în industria de apărare a Ucrainei. De asemenea, UE intenționează să extindă coridoarele de mobilitate militară pentru a include Ucraina.
Documentul subliniază că, deși statele membre rămân responsabile pentru forțele lor armate, contextul strategic schimbat radical necesită o colaborare mult mai strânsă între ele. „Contextul strategic schimbat radical, combinat cu deficiența acută a capacităților statelor membre, necesită o colaborare mult mai mare pentru a-și reconstrui apărările”, se arată în proiect.
Va reuși UE să-și transforme planurile ambițioase în realitate și să devină un actor autonom în domeniul apărării? Răspunsul va dicta nu doar viitorul securității europene, ci și dinamica relațiilor transatlantice într-o lume în continuă schimbare.
Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images
Să auzim de bine!