Home » Erdogan și Trump discută despre Ucraina și Siria

Erdogan și Trump discută despre Ucraina și Siria

Președintele Turciei a cerut, de asemenea, sprijinul Statelor Unite în „lupta împotriva terorismului, ținând cont de interesele Turciei”

by Laurentiu Rebega
Erdogan și Trump discută despre Ucraina și Siria

Erdogan și Trump discută despre Ucraina și Siria, insistând pe cooperarea militară. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, Donald Trump, duminică, pentru a discuta eforturile de încheiere a războiului din Ucraina și de restabilire a stabilității în Siria. Administrația prezidențială turcă a anunțat că cei doi lideri au abordat, de asemenea, necesitatea de a finaliza achiziția avioanelor de luptă americane F-16 și de a avansa participarea Turciei la programul avioanelor F-35.

Turcia a insistat pe finalizarea procesului de achiziție a avioanelor F-16 și pe reintegrarea sa în programul F-35, din care a fost exclusă în 2019 după ce a achiziționat sistemul antirachetă rus S-400. Această achiziție a dus la impunerea unor sancțiuni americane împotriva Turciei în decembrie 2020, tensiunile persistând de atunci între cei doi aliați NATO.

Ultimul contact cunoscut între Erdogan și Trump a avut loc în noiembrie 2024, imediat după realegerea lui Trump la președinția SUA. Reluarea dialogului între cei doi lideri semnalează o posibilă detensionare în relațiile bilaterale, deși divergențele rămân profunde.

În legătură cu Ucraina, Erdogan a subliniat că susține „măsurile hotărâte și directe ale președintelui american Trump pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina”. El a reamintit că Turcia depune eforturi pentru a obține „o pace justă și durabilă încă de la începutul războiului și va continua să o facă”.

Turcia, care menține relații complexe atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a jucat un rol mediator în conflict, facilitând, printre altele, acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Erdogan și Trump discută despre Ucraina și Siria, președintele Turciei a cerut, de asemenea, sprijinul Statelor Unite în „lupta împotriva terorismului, ținând cont de interesele Turciei”. Această cerință vine în contextul în care SUA sprijină forțele kurde din nord-estul Siriei, printre care se află și luptători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă de către Ankara și aliații săi occidentali.

Prezența militară americană în nord-estul Siriei, unde circa 2.000 de soldați americani operează în apropierea graniței turce, a fost o sursă constantă de tensiune între cele două țări. Turcia consideră sprijinul american pentru grupurile kurde ca o amenințare la adresa securității sale naționale.

Convorbirea dintre Erdogan și Trump a subliniat atât punctele de convergență, cât și divergențele dintre cele două țări. Pe de o parte, cooperarea în gestionarea conflictului din Ucraina și eforturile de combatere a terorismului oferă oportunități de colaborare. Pe de altă parte, achiziția sistemelor rusești de apărare și sprijinul american pentru grupurile kurde rămân obstacole majore în relațiile bilaterale.

Întrebarea care rămâne este dacă și cum vor reuși cele două țări să depășească divergențele și să consolideze parteneriatul strategic, sau vor rămâne blocate în dispute care îngreunează cooperarea pe plan regional și global? Răspunsul va direcționa nu doar viitorul relațiilor turco-americane, ci și dinamica securității în Orientul Mijlociu și Marea Neagră.

Sursa foto: REUTERS/ Hasnoor Hussain

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!