Impactul sancțiunilor impuse Rusiei asupra pieței europene continuă să afecteze grav Gazprom. În urma rezultatelor din 2024, gigantul energetic a înregistrat o pierdere netă de 1,076 trilioane de ruble, potrivit raportului întocmit conform standardelor de contabilitate ruse (RAS), publicat luni. Astfel, rata medie cu care Gazprom a înregistrat pierderi a ajuns la 20,6 miliarde de ruble pe săptămână, 2,94 miliarde de ruble pe zi sau 122 de milioane de ruble pe oră.
Vorbim despre rezultatele sediului central al Gazprom și ale activității sale de bază în gaze – sunt cele dezvăluite în raportarea RAS, care nu ia în considerare filialele, inclusiv afacerile petroliere, GNL și activele energetice, spune analistul BCS Ronald Smith.
Deși veniturile totale ale Gazprom au crescut cu 11%, până la 6,2 trilioane de ruble, iar veniturile din gaze cu 14%, până la 3,98 trilioane de ruble, compania a încheiat anul cu o pierdere din vânzări de 192 de miliarde de ruble. Rezultatele companiei au fost afectate și de scăderea prețului acțiunilor filialei sale Gazprom Neft, care sunt incluse în bilanțul său (-852 de miliarde de ruble), precum și de creșterea impozitului pe profit la 25%, din cauza căreia datoriile privind impozitul amânat au crescut (cu 444 de miliarde de ruble).
În 2023, Gazprom a primit, pentru prima dată într-un sfert de secol, o pierdere netă conform standardelor internaționale (IFRS) – adică luând în considerare toate filialele, iar dimensiunea sa – 629 de miliarde de ruble – a devenit un record pentru toată perioada de existență a companiei. Exporturile Gazprom s-au prăbușit la 69 de miliarde de metri cubi, cea mai mică din 1985, iar livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, cea mai mică de la sfârșitul anilor 1970.
Anul trecut, Gazprom a reușit să crească livrările către UE la 32 de miliarde de metri cubi, ceea ce este însă de aproape 6 ori mai mic decât nivelurile record din 2018-19, când compania pompa anual peste 180 de miliarde de metri cubi către țările europene.
Sub greutatea pierderilor, corporația de stat cândva puternică, cu planuri de a obține o capitalizare de 1 trilion de dolari, este forțată să „taie” cheltuielile și să vândă active. Potrivit Reuters, președintele consiliului de administrație Alexei Miller a aprobat planurile de a reduce 1.500 de locuri de muncă la sediul central din Lakhta Center și, de asemenea, a pus sub control divizia de export, unde doar câteva zeci de angajați au rămas din 600.
În prezent, aceștia se ocupă în primul rând de dispute legale cu foști clienți europeni care au intentat procese împotriva Gazprom pentru mai mult de 18 miliarde de euro. În plus, compania analizează posibilitatea de a vinde biroul diviziei, care a fost construit în 2014 în stilul unui palat italian, și alte proprietăți imobiliare de lux, au declarat pentru Reuters surse apropiate Gazprom.
Sursă poza: Arhivă