Germania la răscruce, se discută o nouă politică de migrație strictă și se poartă dezbateri aprige pe apărare. În urma alegerilor care au propulsat extremă dreapta pe locul doi, cele două partide germane pe cale să formeze noul guvern, creștin-democrații (CDU/CSU) și social-democrații (SPD), au ajuns la un acord preliminar privind o politică de migrație mult mai dură, conform unui document de negociere consultat de POLITICO. Acest pact marchează o schimbare semnificativă în abordarea Germaniei față de migrație, reflectând presiunile unei societăți tot mai polarizate și ascensiunea alarmantă a Alternativei pentru Germania (AfD), acum a doua forță politică din țară.
O abordare mai dură a migrației: Ce ar putea prevedea acordul?
Textul de negociere include măsuri radicale: Extinderea centrelor de reținere pentru migranți în așteptarea deportării, cu capacități sporite; Suspendarea reîntregirii familiale** pentru solicitanții de azil timp de doi ani; Extinderea listei de „țări sigure”, pentru a include Algeria, India, Maroc și Tunisia, facilitând deportările; Deportarea automată a migranților condamnați la închisoare; Abolirea asistenței juridice obligatorii înainte de repatriere, o practică instituită acum zeci de ani.
Totuși, nu toate propunerile CDU au fost acceptate. SPD respinge înființarea unor centre de procesare a azilului în teritorii non-europene un punct care rămâne subiect de negociere.
AfD, care a obținut cel mai bun rezultat din istoria sa postbelică, a forțat cele două partide tradiționale să adopte o poziție mai dură pe migrație. Cu toate acestea, noul guvern va trebui să echilibreze între a calma temerile electoratului și a evita politici care să radicalizeze și mai mult societatea.
Pe lângă migrație, cealaltă mare dispută este bugetul militar. CDU, condus de Friedrich Merz, vrea ca Germania să aloce 3,5% din PIB pentru apărare, mult peste ținta NATO de 2% , ceea ce ar transforma țara într-o putere militară globală. În schimb, SPD susține o creștere mai moderată, temându-se de un exces de militarizare.
Un alt punct de conflict este reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe care CDU o susține, în timp ce SPD preferă menținerea sistemului voluntar. Această dezbatere are loc într-un context în care “Donald Trump amenință să reducă protecția SUA asupra Europei, punând presiune pe Germania să-și asume mai multă responsabilitate în apărare.
Negocierile se intensifică, dar ambiția inițială de a încheia un pact până la Paște a fost temperată. „Conținutul este mai important decât viteza” au declarat liderii partidelor. Grupurile de lucru au termen până luni să-și finalizeze propunerile, după care vor începe discuțiile finale.
Dacă acordul se materializează, Germania va adopta o politică de migrație mai apropiată de cea a unor țări precum Italia sau Danemarca, marcând o ruptură față de abordarea deschisă promovată în 2015. Pe plan militar, o creștere masivă a cheltuielilor de apărare ar putea redistribui puterea în NATO, făcând din Berlin un actor cheie în securitatea europeană.
Într-o Europă confruntată cu crize multiple, noul guvern german va trebui să navigheze între fermitate și echilibru – altfel, riscă să alimenteze în continuare polarizarea și instabilitatea.
Sursa foto: Ralf Hirschberger/AFP via Getty Images
Să auzim de bine!