La summit-ul de la Paris al aliaților Ucrainei, joi, nu s-a încheiat niciun acord privind desfășurarea forțelor europene pentru a pregăti o eventuală încetare a focului între Ucraina și Rusia. Propunerea de trimitere a acestor trupe este una franco-britanică, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, după discuțiile despre „coaliția voinței” la care au participat reprezentanți din 31 de țări.
„Această inițiativă de reasigurare este o propunere franco-britanică”, a afirmat Macron. „Este susținută de Ucraina și a fost notată de mai multe state membre care și-au exprimat disponibilitatea de a se alătura”, a adăugat el. Totuși, propunerea nu a fost aprobată unanim, conform președintelui francez.
Șefii statelor majore din Franța și Marea Britanie vor vizita Ucraina în următoarele zile pentru a evalua nevoile militare pe care Europa le poate acoperi, a precizat Macron. El a menționat că Ucraina știe exact ce necesită, inclusiv zonele prioritare pentru desfășurarea forțelor europene. „Nimic nu este exclus – vom analiza opțiunile terestre, aeriene și maritime”, a spus el.
În timp ce europenii încearcă să sprijine Kievul, președintele american Donald Trump adoptă o poziție mai conciliantă față de Moscova, punând sub semnul întrebării angajamentul pe termen lung al SUA față de Ucraina.
Summit-ul de la Paris, Scholz a fost precaut în privința unei forțe de menținere a păcii. Cancelarul interimar german Olaf Scholz și-a reiterat rezervele cu privire la implicarea Germaniei într-o potențială misiune de menținere a păcii în Ucraina. „Nu este clar încă dacă și sub ce formă ar putea exista o astfel de forță”, a afirmat el, subliniind că atenția se concentrează pe măsurile imediate. Scholz a menționat sprijinul continuu pentru armata ucraineană, afirmând: „Germania a fost un lider european în acest domeniu în ultimii ani și va rămâne așa”.
El a respins orice slăbire a sancțiunilor cerute de Rusia, numind-o „o greșeală gravă”, și a criticat Moscova pentru introducerea constantă de noi cerințe în negocierile de încetare a focului. „Este evident că Rusia nu este acum interesată de pace”, a concluzionat Scholz.
Deși nu s-a ajuns la un consens, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris summit-ul ca o dovadă a unității europene și a subliniat importanța consolidării forțelor ucrainene. „Pentru pace, Ucraina trebuie să fie puternică, iar Europa trebuie să fie unită”, a declarat ea.
Premierul britanic Keir Starmer a acuzat Rusia de amânări în negocieri și a pledat pentru sancțiuni economice mai dure. De asemenea, a menționat că multe state din „coaliția voinței” sunt dispuse să participe la o forță de menținere a păcii, deși nu au fost stabilite planuri concrete.
Sursa foto: Ukrainian Presidency/dpa
Să auzim de bine!