Acordul privind mineritul nu este finalizat, un rezumat al ultimei propuneri americane sugerează că Washingtonul ar cere Kievului să îi transfere toate veniturile din resursele naturale pe o perioadă îndelungată, până când Ucraina rambursează integral ajutorul american primit în timpul războiului, plus dobânzi.
Conform calculului, SUA ar cere Ucrainei să direcționeze toate profiturile dintr-un fond gestionat de Kiev, care controlează resursele naturale, către Washington până la stingerea datoriei. Vicepremierul Iulia Svyrydenko a declarat parlamentarilor că Ucraina și-a exprimat poziția doar după ce s-a obținut un consens intern, avertizând că dezbaterile publice premature ar putea fi dăunătoare.
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a confirmat că nu există un proiect definitiv: „Consultările încă au loc la nivelul diferitelor ministere”, a spus el, fără a oferi detalii suplimentare. O sursă ucraineană a descris documentul american drept „uriaș”.
Administrația Trump forțează Ucraina de săptămâni bune să semneze un acord care să ofere SUA acces la resursele țării. Zelenskiy a recunoscut că Washingtonul modifică frecvent termenii, dar a insistat că nu se opune în principiu.
Citește și: Summit-ul de la Paris
Trei surse apropiate negocierilor au menționat că ultima versiune a propunerii exclude orice garanție de securitate pentru Ucraina și prevede crearea unui fond comun de investiții alimentat din veniturile resurselor naturale, atât ale companiilor de stat, cât și ale celor private. Potrivit rezumatului analizat, SUA ar avea prioritate în achiziționarea resurselor extrase și ar recupera întregul ajutor acordat din 2022, plus dobânzi de 4% pe an, înainte ca Ucraina să beneficieze de profituri.
Datele Ministerului de Finanțe din Ucraina arată că Ucraina a încasat în 2024:
– 1,2 miliarde de dolari din taxe pe resursele subsolului,
– 1,8 miliarde de dolari din dividende de la companiile de stat,
– 19,4 miliarde de dolari din profiturile acestor companii.
Fondul ar fi administrat de Corporația Internațională pentru Finanțarea Dezvoltării (SUA), cu un consiliu format din 5 membri – 3 numiți de SUA și 2 de Ucraina. Fondurile ar fi convertite în valută și transferate în străinătate.
O versiune anterioară a acordului, acceptată preliminar de Kiev înainte de vizita lui Zelenskiy la Casa Albă (28 februarie), era mai favorabilă Ucrainei, prevedând contribuția cu doar 50% din profiturile viitoare. Vizita s-a încheiat cu mustrări publice ale lui Trump, urmate de suspendarea ajutoarelor militare și de informații pentru Ucraina. De atunci, Zelenskiy a adoptat un ton conciliant și a mulțumit SUA pentru sprijin.
În ultimele săptămâni, Ucraina a acceptat o propunere americană de încetare a focului de 30 de zile (respinsă de Rusia) și a convenit cu Moscova să evite atacurile asupra infrastructurii energetice și maritime, deși Rusia a cerut ridicarea unor sancțiuni.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, liderul negociatorilor americani, a declarat pentru Fox News: „Am transmis un document finalizat pentru parteneriatul economic și sperăm să obținem semnături săptămâna viitoare”. Trump susține că acordul va asigura pacea, oferind SUA un interes financiar în Ucraina și recuperând o parte din ajutoarele acordate din 2022 până în prezent.
Rezumatul nu menționează preluarea centralelor nucleare ucrainene – o altă idee avansată de Trump în discuții.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, James Hewitt, a evitat să confirme termenii, dar a afirmat că acordul „oferă Ucrainei șansa unei relații economice durabile cu SUA, fundamentul securității pe termen lung”.
După ani de sprijin necondiționat, Trump insistă acum că SUA este neutră și vrea doar stoparea războiului și recuperarea banilor pe care SUA i-au trimis în Ucraina.
Ne găsiți și pe Youtube