Home » Un nou Yalta

Un nou Yalta

Negoceri tensionate la Riad unde Rusia a cerut retragerea SUA din Europa de Est, inclusiv din România

by George C.
Un nou Yalta

Un nou Yalta? Negoceri tensionate la Riad unde Rusia a cerut retragerea SUA din Europa de Est, inclusiv din România.

Negocierile dintre Statele Unite și Rusia, desfășurate la Riad, au scos la iveală o solicitare radicală din partea Moscovei: retragerea completă a prezenței americane din Europa de Est, inclusiv din România. Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a dezvăluit marți că delegația rusă a cerut oficialilor americani să renunțe la garanțiile de securitate acordate statelor care au aderat la NATO după 1997, ceea ce ar însemna o reconfigurare geopolitică majoră. Deși partea americană a refuzat această solicitare „în acest moment”, Diaconescu a avertizat că „nu există garanții pe termen lung”, transmite Mediafax.

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Diaconescu a subliniat gravitatea momentului, descriindu-l drept „dramatic” pentru echilibrul de securitate european. Potrivit acestuia, Rusia urmărește două obiective clare în relația cu Washingtonul: Obținerea unui parteneriat strategic cu SUA, similar marilor negocieri de după cel de-Al Doilea Război Mondial, ce ar putea duce la o nouă împărțire a sferelor de influență; Slăbirea relației transatlantice, prin încercarea de a genera diviziuni între Washington și aliații europeni.

„Rusia vrea să determine SUA să accepte un nou cadru de securitate, în care garanțiile NATO pentru țările intrate după 1997 să fie retrase. Aceasta ar duce la un scenariu în care România și alte state din flancul estic ar rămâne fără protecție NATO și ar putea fi forțate într-un proces de negocieri cu Rusia, similar celui de la Yalta”, a explicat Diaconescu.

Solicitarea Moscovei de a reveni la aliniamentul NATO din 1997 ar însemna un regres strategic semnificativ pentru Europa de Est. România, Polonia și statele baltice, care au aderat ulterior, nu ar mai beneficia de protecția Alianței, ceea ce ar deschide calea unui nou echilibru de putere dictat de Rusia.

„Din perspectiva Rusiei, proximitatea NATO trebuie limitată cât mai mult. Ei vor să-și asigure un spațiu tampon, să împingă linia de securitate mai spre vest, pentru a-și reduce, în propriile lor viziuni, vulnerabilitățile strategice”, a precizat Diaconescu.

Un nou Yalta nu este posibil pentru că Statele Unite au refuzat, dar fără garanții ferme, retragerea din Europa de Est. Șeful cancelariei prezidențiale a confirmat că România a fost informată despre conținutul discuțiilor de la Riad, însă a atras atenția asupra lipsei unor angajamente de lungă durată din partea SUA. „Americanii au refuzat în acest moment cererea Rusiei, dar nu există nicio garanție că această poziție va rămâne neschimbată în viitor”, a declarat Diaconescu, subliniind că negocierile continuă într-un context imprevizibil.

În timp ce administrația Trump explorează o soluție diplomatică pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, Europa rămâne în alertă față de un posibil acord ruso-american care ar putea redesena harta securității continentale. Rămâne de văzut dacă NATO și liderii europeni vor fi implicați în procesul decizional sau dacă viitorul Europei de Est va fi decis fără consultarea statelor vizate.

Sursa foto: Cristian Diaconescu/ Facebook

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!