Kash Patel confirmat la FBI, acesta este un loialist al lui Trump și va prelua frâiele celei mai importante agenții federale. Senatul american l-a confirmat joi pe Patel în funcția de director al FBI, instalând un susținător devotat al președintelui Donald Trump și un conservator vocal în fruntea celei mai puternice agenții de aplicare a legii din Statele Unite. Decizia a fost luată cu 51 de voturi pentru și 49 împotrivă, într-o sesiune marcată de dezbateri aprinse și îngrijorări privind politizarea instituției.
Patel, un fost consilier de securitate națională al lui Trump și avocat al declasificării documentelor FBI privind ancheta Rusia-Trump, s-a confruntat cu o examinare intensă din partea democraților. Aceștia l-au acuzat că ar putea folosi agenția pentru a se răzbuna pe adversarii politici ai fostului președinte.
În ciuda opoziției vehemente, Patel a fost confirmat cu sprijinul majorității senatorilor republicani, deși doi moderați, Susan Collins (Maine) și Lisa Murkowski (Alaska), s-au alăturat democraților în respingerea nominalizării.
În cadrul audierilor de confirmare, Patel a încercat să respingă acuzațiile de partizanat politic: „Nu va exista politizare în cadrul FBI. Nu va exista nicio acțiune retributivă. Acestea sunt pur și simplu insinuări ale adversarilor mei politici”, a declarat Patel.
Totuși, democrații au subliniat că în trecut acesta a fost un susținător al unor măsuri dure împotriva celor pe care îi considera parte a așa-numitului „stat paralel”, menit să-l submineze pe Trump.
Unul dintre principalele motive de îngrijorare ale democraților a fost cartea lui Patel din 2023, „Gangsteri guvernamentali”, în care acesta enumeră 60 de oficiali despre care susține că au orchestrat o campanie împotriva lui Trump. CNN a raportat că unii dintre aceștia au luat măsuri de protecție pentru familiile lor, de teamă că noul director FBI își va folosi poziția pentru represalii.
Mai mult, The Washington Post a dezvăluit că Patel a primit 25.000 de dolari de la o companie de producție cinematografică deținută de un cetățean ruso-american, care ar fi promovat teorii conspiraționiste și narațiuni anti-occidentale. Această descoperire a alimentat suspiciunile cu privire la posibilele sale conexiuni externe.
Confirmarea lui Patel se înscrie într-un val de numiri controversate promovate de administrația Trump. Până acum, Senatul a aprobat candidați care inițial păreau greu de confirmat, inclusiv Robert F. Kennedy Jr. ca secretar al sănătății, Pete Hegseth ca secretar al apărării, și Tulsi Gabbard ca director al serviciilor de informații naționale.
Nominalizarea lui Patel a fost posibilă după ce fostul director Chris Wray și-a prezentat demisia, în urma presiunilor exercitate de Casa Albă. Mandatul de 10 ani al directorului FBI a fost conceput pentru a proteja agenția de influențele politice, dar această confirmare sugerează că Trump își întărește controlul asupra structurilor de aplicare a legii.
Republicanii susțin că Patel va aduce mai multă transparență și responsabilitate în cadrul FBI, o agenție pe care conservatorii au acuzat-o în repetate rânduri de abuzuri și părtinire politică. În schimb, democrații se tem că mandatul său ar putea marca o perioadă de represalii politice și de subminare a investigațiilor federale.
Rămâne de văzut dacă Patel își va respecta promisiunea de neutralitate, sau dacă FBI va deveni un instrument politic în mâinile administrației Trump. Confirmarea sa semnalează însă o schimbare majoră în direcția agenției și o redefinire a echilibrului de putere în sistemul de justiție american.
Sursa foto: abc7ny.com