Home » Chișinăul a oprit exportul de mărfuri cu dublă utilizare din Transnistria

Chișinăul a oprit exportul de mărfuri cu dublă utilizare din Transnistria

by Gabriela Taranu

Autoritățile moldovenești au oprit exportul de bunuri cu dublă utilizare către Rusia de la mai multe întreprinderi industriale de pe teritoriul nerecunoscutei Transnistrii, în special de la fabrica „Moldavizolit” din Tiraspol, care producea plăci de plastic pentru circuite imprimate. Despre aceasta decizie a Chișinăului s-a relatat în publicația serviciului moldovenesc Radio Liberty.

Datele din surse deschise indică faptul că, până în 2022, Moldavizolit, împreună cu filiala sa din Rusia, a câștigat zeci de licitații pentru furnizarea de bunuri pentru întreprinderile complexului militar-industrial rus.

Datele Radio Liberty arată că, după invazia pe scară largă a Ucrainei, livrările de produse Moldavizolit către Rusia au continuat cel puțin până în vara anului 2023 – când Ucraina a adăugat filiala rusă a Moldavizolit pe lista de sancțiuni. Și uzina Rostec din Chișinău a căzut sub sancțiuni ucrainene

De atunci, Moldavizolit și alte două fabrici transnistrene, Elektromash și Potential, s-au plâns că nu mai pot obține permise de export de la Chișinău nici în Rusia, nici în alte țări, ceea ce le amenință cu prăbușirea totală a activității de producție.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Moldovei, Oleg Serebrian, a confirmat public abia pe 3 aprilie că mai multe fabrici de pe malul stâng al Nistrului nu mai primesc autorizații de export „din motive de securitate”, deoarece produc bunuri cu dublă utilizare.

„Este o chestiune de destinație”, a spus Serebrian, adăugând că sunt în desfășurare negocieri cu companiile afectate pentru a vedea dacă destinația exporturilor lor poate fi schimbată.

Să reamintim că în octombrie 2022 a devenit cunoscut faptul că cel puțin patru întreprinderi moldovenești sunt asociate cu corporații militare de stat ruse, care se află sub sancțiunile UE din cauza invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!