Pentru a transmite un mesaj puternic întregii lumi, liderii Uniunii Europene trebuie să încheie un acord, sau mai bine zis, să se pună de acord, pentru a trimite cât mai repede un nou ajutor financiar Ucrainei. Acest lucru trebuie să se întâmple cu sau fără liderul Ungariei. În acest moment Europa ar putea părea slabă tocmai datorită faptului că liderii săi nu găsesc un consens pentru o acțiune comună așa de importantă.
Uniunea Europeană încă sprijină Ucraina.
Acesta este mesajul pe care UE vrea să-l transmită la Kiev în această săptămâna, chiar înainte de a intra în al treilea an de la invazia Rusiei. Vrea să transmită același mesaj Moscovei și chiar lui Donald Trump. Orban se pare că nu a primit încă mesajul.
Pentru a își îndeplini acest obiectiv, UE dorește să acorde Kievului 50 de miliarde EUR și să intensifice transportul de arme, să impună noi sancțiuni Rusiei pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei.
„Ar trebui doar să punem o panglică frumoasă pe acest pachet și să-l trimitem la Kiev”, a declarat un diplomat UE, care a dorit să rămână anonim pentru a putea vorbi liber. Teama că Orban ar putea bloca acest ajutor definește întâlnirile viitoare ale liderilor europeni pe acest subiect. Dacă acest lucru ar eșua, liderii UE ar trebui să fie pregătiți cu un Plan B.
La această oră, când liderii UE se întâlnesc la Bruxelles, un acord mult așteptat privind pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro ar asigura Kievului „sprijin financiar stabil, previzibil și durabil”, potrivit textului pe care liderii intenționează să-l adopte. Fără sprijinul acordat de UE economiei distruse de război a Ucrainei, aceasta nu va mai putea continua să lupte cu Rusia pentru mult timp.
Lucrurile nu sunt simple deloc nici în Europa, dar nici în Statele Unite. Există o presiune grea asupra UE pentru a acționa acum, iar Washingtonul, la rândul lui, se străduiește să-și convingă politicul cu privire la acordarea propriului sprijin financiar pentru Ucraina. Și dacă Trump se întoarce la Casa Albă după alegerile din noiembrie, Europa ar putea fi lăsată singură pentru a sprijini Ucraina în lupta ei de apărare împotriva Rusiei.
Înainte de întâlnire liderii, diplomații și oficialii Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea că premierul ungar Viktor Orban nu va renunța la blocarea pachetului de ajutor pentru Ucrainei. Această măsură necesită din punct de vedere tehnic acordul tuturor celor 27 de guverne ale UE.
Orban a subliniat în mod repetat că nu crede într-o rezolvare militară a conflictului din Ucraina. Trimiterea mai multor bani și arme la Kiev nu va face decât să escaladeze războiul în loc să-l rezolve, susține liderul ungar.
“Nivelul de nervozitate este la cote foarte înalte” a declarat un înalt oficial participant la reuniune.
De-a lungul perioadei de negocieri cu Budapesta s-a folosit atât diplomația, cât și amenințările directe de pierdere a sprijinului financiar acordat Ungariei de către UE. Se pare că negocierile au eșuat, Orban acuzând UE de „șantaj”. Așa cum se întâmplă adesea cu Orban, sigura soluție de finalizare a negocierilor, și de rezolvare a crizei, poate fi găsită numai atunci când acesta se află în cameră cu omologii săi.
„Căutăm o soluție cu 27, sperăm că premierul ungar să facă același lucru” a spus un oficial de la Elysée.
Și totuși, dacă nu se înțeleg, ce se va întâmpla?
Să nu uităm că liderii nu au reușit să ajungă la un acord în decembrie, iar de atunci oficialii UE au elaborat un plan B și anume: să rezolve obiecțiile lui Orban, acceptând atât bugetul pe termen lung al UE, cât și pachetul de ajutor pentru Ucraina – cu sprijinul a doar 26 de țări ale Uniunii Europene. Lucrul acesta este departe de a fi ideal, au subliniat oficialii. Nu numai că un acord cu 26 de țări, este mai greoi din punct de vedere tehnic, dar subminează și unitatea UE față de Ucraina, trimițând un semnal negativ către Kiev, Moscova și Washington. De asemenea, ar putea împinge frustrarea liderilor în ceea ce îl privește pe Orban la un alt nivel, declanșând discuții cu privire la eliminarea drepturilor de vot ale Ungariei în UE.
Sander Tordoir de la Centrul pentru Reforme Europene a adresat trei întrebări foarte clare al căror răspuns ar trebui să dea de gândit liderilor UE : “Întrebarea de bază este: ce vrea cu adevărat Orban?” „Vrea bani? Sau are obiective politice mai mari de a perturba UE, de exemplu pentru a-i face pe plac lui Putin?” Se așteptăm răspunsurile din partea liderilor UE.
Îngrijorător este că Orban ar putea să nu fie izolat pentru mult timp, având în vedere sondajele care prevăd o creștere a sprijinului pentru partidele euro-sceptice la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, ceea ce ar putea face Parlamentul European mai prietenos cu Rusia.
„Sper că toate celelalte 26 de țări vor da dovadă de unitate și conducere în găsirea unei soluții la ceea ce este o problemă existențială pentru Europa. Sprijinul lui Orban pentru Putin devine mai mult decât evident”, a declarat parlamentarul UE Rasa Juknevičienė din Lituania.
Proiectul de salvare financiară a Ucrainei nu este încă singur.
O cerere din partea Ucrainei de a folosi activele înghețate ale Rusiei pentru reconstrucția sa post-război merge înainte, deși cu pași mici. Până acum, țările UE au convenit doar să transfere profiturile activelor înghețate ale Rusiei într-un cont separat. Asta în ciuda eforturilor guvernului Statelor Unite de a confisca nu doar profiturile, ci și activele în sine. În acest weekend, Bruxelles-ul urmează să demareze și discuțiile privind noile sancțiuni împotriva Rusiei. După ce, toamna trecută, UE a sancționat afacerile cu diamante, mai sunt puține zone de vizat cu restricții mari pentru Rusia.
O altă îngrijorare este aceea că, războiul din Ucraina a scos la iveală, capacitățile limitate de producție de arme ale UE, Bruxelles-ul se străduiește acum să se regrupeze după decenii în care nu s-au făcut investiții în zona militară de producție. O potențială revenire a lui Trump pune o presiune suplimentară asupra Europei pentru a-și consolida capacitățile de apărare – mai ales având în vedere recenta sa declarație de a ajunge la un „acord de pace” cu președintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei și UE.
„Dacă lumea devine și mai dificilă, de exemplu ca urmare a posibilelor rezultate ale alegerilor din SUA, atunci Uniunea Europeană trebuie să devină cu atât mai puternică”, „Și Franța și Germania trebuie să își asume această sarcină pentru ca acest lucru să fie cu adevărat posibil. … Europa este cel mai puternic interes național pe care îl avem.” a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz.
Astăzi, liderii europeni sunt așteptați să discute despre ajutorul militar acordat de UE Ucrainei, în timp ce se luptă să ajungă la un acord cu privire la Facilitatea europeană pentru pace.
Ideea este de a semna cât mai curând posibil o suplimentare de 5 miliarde de euro și de a trece către achizițiile europene comune de arme. Ungaria, care a criticat această decizie, și-a înlăturat linia privind înființarea unei noi sucursale a facilității pentru pace, Fondul de asistență al Ucrainei pentru a furniza arme Ucrainei. Totuși, diplomații au spus că trebuie depusă mai multă muncă pentru ca toate capitalele europene să-l aprobe.
Vom vedea ce se va decide.
Să auzim de bine!