Home » Ce înseamnă războiul din Ucraina pentru Asia

Ce înseamnă războiul din Ucraina pentru Asia

Înaintea alegerilor Vladimir Putin pare să aibă inflația sub control

by Laurentiu Rebega

Pacea în Asia de Est atârnă într-o măsură îngrijorătoare de rezultatul conflictului dintre Rusia și Ucraina. În timpul scurs de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, economia Rusiei a sfidat în repetate rânduri pe cei care o condamnau. Un colaps financiar, prezis pe scară largă în primăvara lui 2022, nu a avut loc niciodată.Economia a intrat în recesiune, dar a fost mai puțin severă decât se aștepta și nu a durat mult. Inflația a fost cea mai recentă sperietură. Anul trecut, prețurile au accelerat rapid; economiștii credeau că ar putea scăpa de sub control. Chiar și președintele Putin a fost îngrijorat. În februarie, el a cerut oficialilor să acorde „o atenție specială” creșterii prețurilor. Din nou, însă, economia Rusiei pare să le demonstreze pesimiștilor că se înșală. Datele care vor fi publicate pe 13 martie sunt de așteptat să arate că prețurile au crescut cu 0,6% față de lună în februarie, în scădere de la 1,1%  de la sfârșitul anului trecut. Probabil că, de la an la an, inflația nu mai crește, a atins 7,5% în noiembrie anul trecut. Mulți economiști se așteaptă ca rata să scadă la doar 4% în curând, iar așteptările gospodăriilor cu privire la inflația viitoare s-au aplatizat. Rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia, care încep pe 15 martie, este o concluzie dinainte. Dacă ar fi o competiție reala la alegeri, aceste cifre nu i-ar face rău lui Putin.

Când Rusia a invadat Ucraina, a zguduit democrațiile din Asia de Est – Taiwan, Japonia și Coreea de Sud, toate aliate ale Americii. O călătorie în Japonia îi sugerează lui Banyan că, pe măsură ce conflictul din Ucraina intră în al treilea an, implicațiile lui pentru factorii de decizie din Asia de Est devin doar mai puternice.
În Europa, se vorbește dacă Ucraina poate rezista în ciuda scăderii sprijinului financiar american și a spectrului unei a doua președinții a lui Trump. Consecințele pentru pacea din Asia ar fi devastatoare dacă Ucraina ar pierde. O victorie a președintelui Vladimir Putin ar putea încuraja China să remodeleze ordinea regională în condițiile ei.
Implicațiile sunt cele mai mari pentru Taiwan. China vrea să-l absoarbă, cu forța dacă este necesar. Pentru taiwanezi, paralelele dintre ceea ce face domnul Putin Ucrainei și ceea ce i-ar putea face Xi Jinping din China Taiwanului sunt puternice – mai ales că cei doi bărbați pretind o prietenie „fără limite”.
China a crescut ritmul militar cu incursiuni în spațiul aerian și maritim al Taiwanului. Ca răspuns, în august, guvernul taiwanez a dezvăluit un buget record pentru apărare, echivalent cu 2,6% din PIB – nu suficient pentru a descuraja China, dar mai mare proporțional decât cea mai mare parte a Europei.

Asta ne demonstrează încă o dată că, indiferent în ce parte a globului este un conflict, este afectată întreaga economie globală.

De aici tragem următoarea concluzie, și anume, apare strategia economică ca și mod de acțiune. Dacă suntem sau nu pregătiți, noi ca și bloc unitar – Uniunea Europeană, rămâne de văzut.

Să auzim de bine!

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!