Home » Ministrul slovac al apărării: declarație dură

Ministrul slovac al apărării: declarație dură

În loc de trupele NATO, trimiteți înapoi bărbații ucraineni apți de recrutare pentru a lupta

by Laurentiu Rebega

Ministrul Slovac al Apărării, Robert Kaliňák spune că 300.000 de bărbați ucraineni ce aveau vârsta potrivită pentru a fi recrutați au părăsit țara de când Rusia a invadat Ucraina.

În loc să ia în considerare trimiterea de trupe NATO în Ucraina, aliații occidentali ai Kievului ar trebui să-i ajute pe bărbații ucraineni ce au vârstă potrivită pentru activitatea militară să se întoarcă acasă pentru a se alătura armatei țării, a mai declarat ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, pe 10 martie.„Noi [adică Occidentul] dorim să trimitem trupe NATO în Ucraina în loc să ne gândim la toți refugiații din Ucraina pe care îi protejăm, cărora le dăm un loc unde să trăiască și să lucreze”, a spus Kaliňák în timpul unei dezbateri la postul privat TA3 TV al Slovaciei. Printre acești refugiați „este un grup care se încadrează în legea ucraineană privind mobilizarea, deci nu copii sau femei sau chiar bărbați mai tineri sau mai în vârstă”, a adăugat el.

„Nimic nu ar ajuta mai mult armata ucraineană decât întoarcerea bărbaților ucraineni cu vârsta potrivită de recrutare capabili să lupte în acest război”, a spus Kaliňák, care este și viceprim-ministru. „Sunt suficient de patrioți, așa că trebuie să-i motivăm și să oferim resurse acestor tineri care sunt capabili să servească în armata ucraineană, să se întoarcă și să facă asta. Cu siguranță este mai bine decât să ne trimitem propriii soldați acolo”.

Noul proiect de lege de mobilizare în Ucraina, care până acum a trecut doar prima lectură în parlament, reduce vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani, ceea ce ar permite rotația soldaților epuizați din prima linie a războiul. Acest proiect s-a dovedit nepopular, cu toate acestea, politicienii se luptă să recapete sprijinul public și mai mulți bani pentru un nou val de trupe.

Nu știu cât de bine fac astfel de declarații, dar un lucru este clar, din ce în ce mai mulți leaderi europeni vor să schimbăm modul de abordare al acestui război.

Din nou apare necesitatea de a comunica într-un mod unitar despre războiul ucrainean tocmi penru a nu lăsa loc de interpretare a adversarului/Rusiei. E nevoie mai mult ca oricând de un consens pentru o nouă abordare corectă a acestui conflict. Mai ales în perspectiva alegerilor din Statele Unite ale Americii, unde este evident că ajutorul pe care Ucraina îl așteaptă este sub semnul întrebării dacă, ca Președinte ales va fi Donald Trump.

A trecut prea mult timp cu neconcordanțe în declarații și acțiuni și nu mai este timp de așteptare.

Leaderii europeni trebuie să-și asume o direcție clară care să nu mai lase loc de interpretare.

Să auzim de bine!

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!