Săptămâna trecută, cunoscutul publicist și politician de opoziție rus, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la Tribunalul din Moscova la ani grei de detenție. Instanța l-a trimis într-o colonie cu regim de maximă severitate pentru 25 de ani, pe baza unei combinații de pedepse în temeiul a trei articole din Codul penal – șapte ani în cazul de propagare de „falsuri despre armata rusă”, trei ani în cazul participării la activitățile unei organizații „indezirabile” și 18 ani în caz de înaltă trădare. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, jurnaliștii nici măcar nu au auzit ultimul cuvânt al politicianului.
Curând a devenit cunoscut că motivul oficial pentru inițierea unui dosar penal împotriva lui Kara-Murza a fost discursul său ținut în Camera Reprezentanților din Arizona din Statele Unite, pe 15 martie 2022. În acea zi, vorbind în fața aleșilor americani, Kara-Murza printre altele a spus: „Știm exact din istorie cum se termină vremea dictatorilor. Întotdeauna se termină la fel. Și chiar aș vrea să greșim în acest sens, dar astăzi întreaga lume vede ce face regimul Putin cu Ucraina. Aruncă bombe asupra zonelor rezidențiale, asupra spitalelor și școlilor… Acestea sunt crime de război care au fost inițiate de regimul dictatorial de la Kremlin împotriva unei națiuni din Europa Centrală. Și la asta, din păcate, ne-au adus anii de guvernare a lui Putin”.
Potrivit avocatului inculpatului, cazul de trădare a fost inițiat pe motivul discursurilor lui Kara-Murza la evenimente publice din Lisabona, Helsinki și Washington, unde el a vorbit despre persecuția politică, alegeri și cenzura din Rusia. Iar televiziunea REN TV, fără a preciza o sursă, a raportat că, potrivit anchetei, Kara-Murza, după ce a părăsit postul de vicepreședinte al Fundației Rusia Liberă în 2021, a consiliat „servicii de informații străine” pentru 30.000 de dolari pe lună.
Vladimir Kara-Murza a fost reținut la Moscova încă pe 11 aprilie 2022, motivul enunțat fiind „schimbarea traiectoriei de mișcare la vederea polițiștilor”, iar protocolul reținerii a fost întocmit în temeiul articolului privind nesupunerea față de poliție. A doua zi, a fost trimis într-un centru special de detenție pentru 15 zile, unde a devenit inculpat în cazul „falsurilor” despre armata rusă. După același calapod a fost reținut de poliție și un alt cunoscut politician rus de opoziție, Ilya Yashin.
În perioada de detenție starea sănătății lui Kara-Murza s-a înrăutățit considerabil. Indiferent de aceasta, în februarie, Kara-Murza a fost trimis într-o celulă de pedeapsă pentru că „s-a întins pe un pat după ce s-a trezit”. În celula de pedeapsă, politicianul a început să aibă simptome pronunțate de amorțeală la picioare, fapt ce nu i-a permis să participe la unele ședințe de judecată. Potrivit avocatei Maria Eismont, politicianul a slăbit deja 22 de kilograme în arestul preventiv.
Tot din informațiile avocaților a devenit cunoscut că medicii l-au diagnosticat pe Vladimir Kara-Murza cu polineuropatie – „o leziune vasculară semnificativă la ambele picioare”. Oficial, polineuropatia este inclusă în lista bolilor care împiedică executarea unei pedepse. Cu toate acestea, în tot acest timp politicianul a fost deținutul centrului de arest preventiv Vodnik de la Moscova.
Din spusele acelorași avocați, în cazul Kara-Murza, în derularea procesului instanța a ales un „ritm cosmic și nerezonabil de desfășurare”. Potrivit apărătorului, acest caz este „unic în multe privințe” – dar avocații nu au putut să vorbească în public despre detaliile procesului, deoarece instanța a analizat cazul cu ușile închise, inducând interdicție de difuzare a materialilor dosarului. Fără a intra în detalii din cauza restricțiilor impuse de instanță, avocații totuși au comunicat că multe dintre probele apărării nu au fost admise dă către instanță nu doar să fie atașate, ci chiar să fie anunțate în proces – de exemplu, documente oferite de ONU, în ciuda faptului că Rusia este încă membru al organizației și chiar intră în Consiliul de Securitate
În ziua pronunțării verdictului, zeci de jurnaliști s-au adunat la Tribunalul orașului Moscova, lor li s-au alăturat și câteva zeci de diplomați care au venit să asiste la pronunțarea deciziei judecătorești în cazul lui Vladimir Kara-Murza. După cum s-a precizat de serviciul de presă al instanței, în instanță au fost prezenți 40 de diplomați din 24 de țări: Spania, SUA, Olanda, Noua Zeelandă, Canada, Austria, Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Lituania, Finlanda, Luxenburg, Australia, Polonia, Republica Cehă, Estonia, Danemarca, Irlanda, Letonia, România, Belgia, Italia și Elveția.
Diplomaților însă nu li s-a permis accesul în sala de judecată, la pronunțarea sentinței lui Vladimir Kara-Murza au asistat doar numai agențiile guvernamentale de presă, toți ceilalți au fost trimiși într-o cameră separată unde procesul era difuzat la monitor.
Imediat după terminarea procesului mulți dintre diplomații și-au împărtășit impresiile despre verdict. Ambasadorul britanic, Deborah Bronner, a spus că este șocată de ceea ce s-a întâmplat și că este o sentință „pentru că a vorbit cu îndrăzneală împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia”. Ambasada Marii Britanii a cerut eliberarea lui Vladimir Kara-Murza.
Și ambasadorul SUA Lynn Tracy a spus că intenționează să ceară în continuare eliberarea lui Kara-Murza, adăugând că „Acționarea penală a criticilor regimului este un semn de slăbiciune, nu de forță”.
Ambasadorul Canadei, Alison Leclerc, a remarcat că „în urmă cu 30 de ani, o Rusie liberă și democratică s-a luptat să ia ființă, verdictul de astăzi este o dovadă tristă a întorsăturii întunecate pe care a luat-o lupta”.