Home » Uniunea Europeană -Reprezentarea U.E. la nivel înalt

Uniunea Europeană -Reprezentarea U.E. la nivel înalt

Imigrația Ilegală

by Laurentiu Rebega

Am văzut declarația lui Manfred Weber, liderul Partidului Popular European,  despre gestionarea eficientă a imigrației. Nu sunt o persoană care vorbește fără a avea argumente de aceea mi s-a părut important să vă vorbesc puțin despre acest lucru- adică despre Imigrația ilegală.

Manfred Weber declară în plenul parlamentului:”Oamenii vor să vadă rezultate. Și asta înseamnă, în practică, că trebuie să reducem numărul sosirilor ilegale”. În primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeană a înregistrat aproape 331.000 de treceri ilegale ale frontierei. “Centrele de primire din Austria, Belgia, Olanda și Germania sunt pline. Oamenii văd imaginile de la Lampedusa”, declară Weber, “și vor un stat( cu referire la U.E.) care să rezolve problemele, care să gestioneze situația. Iar noi până acum nu am făcut acest lucru”. “60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei nu pot rămâne. Trebuie să se întoarcă. Numai că în ceea ce privește repatrierile, statul este deficitar”, a subliniat Manfred Weber.

Weber, al cărui partid are cel mai mare număr de eurodeputați din Parlamentul European, a amintit și rezultatele recente ale alegerilor  din Olanda, care au dus la victoria surprinzătoare, zice el, eu n-aș spune asta,  a lui Geert Wilders și a partidului său (PVV) de extremă dreaptă și anti-Islam, ba mai mult aș zice că este o normalitatea, având în vedere reprezentarea foarte deficitară la nivel de Leadership a uniunii Europene, în special pentru problemele create de Imigrația ilegală. Alegerile au fost câștigate printr- o  campanie electorală dominată de criza costului vieții, lipsa de locuințe la prețuri accesibile și creșterea numărului solicitanților de azil. Oare nu toate țările se confruntă cu astfel de probleme?

Politicienii de la Bruxelles nu cred că  Wilders va reuși să obțină o majoritate guvernamentală și să devină prim-ministru, dar afirmarea sa puternică stârnește temerile apariției unui val de extremă dreapta la următoarele alegeri europene, programate pentru 6-9 iunie 2024.

Toate sondajele, comandate în statele membre ale U.E., arată că partidele de extremă dreapta se bucură de o poziție puternică în țări precum Franța, Germania, Austria și regiunea flamandă a Belgiei și că sunt în creștere în Portugalia și în România. Pe baza acestor sondaje, Weber  propune Parlamentului European și statelor membre să încheie Noul Pact privind Migrația și Azilul înainte ca europenii să meargă la vot, astfel încât guvernele să aibă cel puțin un rezultat pentru alegătorii sceptici. Noul Pact se dorește a fi o reformă cuprinzătoare a politicii comune a blocului care prevede un sistem permanent de ”solidaritate obligatorie” pentru a se asigura că povara este împărțită efectiv între cele 27 de țări. ”Avem nevoie de o soluție. Dacă nu vom reuși să găsim o soluție pentru pactul privind migrația, riscăm să ne aflăm într-o situație foarte dificilă pentru Uniunea Europeană”, a spus Weber. Adică domnul Weber cere solidaritate, în unele locuri forțează statele să accepte decizii proaste luate de leaderi neconectați la viața de zi cu zi a țărilor respective.

O singură realizare la nivel european a  așa zisei, ”dimensiunii externe” a fost memorandumul de înțelegere cu Tunisia, principala poartă de acces pentru migranții care încearcă să ajungă pe țărmurile italiene.

Weber se arată optimist și spune că, dacă U.E. își respectă promisiunile de investiții față de Tunisia, țara ”ne va ajuta să luptăm împotriva imigrației ilegale”. ”Știu că lucrurile nu sunt ușoare, însă acum avem ocazia să lucrăm împreună cu vecinii noștri”  a mai spus Weber ”Acordul cu Tunisia este lucrul cel mai urgent”.

Weber este contestat de mai mulți oficiali din Partidul Popular European (PPE) care sunt îngrijorați de stilul de conducere al liderului formațiunii și de modul în care a fost stabilit al doilea salariu pe care îl primește. Cei ce-l contestă pun la îndoială și eficiența politicianului german la conducerea PPE – cea mai veche familie politică europeană – și a grupului politic din Parlamentul European. Unul dintre oficialii respectivi a declarat că în partid există chiar frustrări din cauza unor acțiuni și declarații ale lui Weber fără consultarea partenerilor din cadrul formațiunii.

“Situația cu care se confruntă Austria din cauza afluxului de migranți este inacceptabilă. Karl Nehammer are tot sprijinul nostru, considerăm că acest lucru trebuie să se schimbe. Legile Schengen trebuie aplicate corespunzător la frontierele UE”, a scris Weber  pe un site de socializare. Să nu uităm că  PNL face parte din familia politică a PPE și ar fi trebuit să se consulte și cu omologii români. Acesta se întâlnise înaintea acestei declarații și cu Nicolae Ciucă, la vreme aceea, Prim Ministrul României, care îl asigură că:  “România înțelege pe deplin beneficiile semnificative ale politicii de coeziune, iar avantajele importante pe care le aduce această politică europeană pot fi mai bine utilizate inclusiv prin anumite flexibilități care să amelioreze capacitatea de absorbție a statelor membre.”

Inconsecvența unor astfel de leaderi pune U.E. într-un oarecare dezavantaj la masa negocierilor cu marii jucători ai politicii mondiale.

De aceea avem nevoie ca reprezentarea să fie pe măsura importanței U.E. și trebuie să ne îngrijorăm de viitorul Uniunii Europene. Nici nu vreau să mă gândesc la posibilitatea de destrămare a U.E. din cauza unor leaderi care nu sunt leaderi. Ar fi rușinos ca moștenirea creată de vizionarii Europei Unite să fie pusă în pericol de inconștiența unora.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație:

Imaginați-vă, cu mare speranță, că procesul de pace pentru Ucraina începe mâine. Este o adunare mare, undeva la sediul Națiunilor Unite, și se discută viitorul politic al omenirii. Știm cine va reprezenta Ucraina,-Zelensky, Rusia – Putin, S.U.A.  – Biden, China – Xi, India – Modi. Cine va reprezenta U.E., acum? Încercați să vă răspundeți la această întrebare și veți constata cât de irelevantă este U.E.? Eram obișnuiți cu Merkel, care, ne place sau nu, avea autoritatea și puterea politică de a se impune. Niciun leader nu se poate impune cum o făcea Merkel. Weber, poate fi unul din  ei? Deci? Cine ne va reprezenta și cum?

Acest lucru trebuie să ne dea de gândit, și foarte rapid, vin alegerile și trebuie să consolidăm U.E. cu un Leadership coerent și care să aibă susținere politică.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!